A-League taktik: Hur Newcastle Jets tog slutligen bort

Phil Stubbins sa att det var uppe med hans bästa ögonblick i fotboll. Efter 10 långa spel med ingenting i ”W” -kolumnen, inspelad Newcastle Jets sin första seger för säsongen oväntat mot nyligen krönt FFA Mugghållare Adelaide United på fredag ​​kväll.

Det var ett fall av gamla spelare kommer tillbaka för att hemsöka sina tidigare klubbar – med ex-Jet Craig Goodwin kvittera för Adelaide och tidigare Reds fan favorit Jeronimo Neumann poäng vinnaren för sin nya sida

.

Hela säsongen Stubbins har letat efter en formel som skulle ge en gäckande seger.Många icke-Jets fans skulle ha undertryckt minnen av att se Taylor Regan och Jacob Pepper i centrala mittfältet, flankerad av Jonny Steele, men sidan har genomgått betydande justeringar sedan dess.

Utan en seger i 10, Newcastle var tvungen att prova något annat så varför inte gå med något ingen någonsin (Betclic) skulle förvänta sig? Ingen skulle ha förväntat sig en 3-4-3 som den laguppställning.

”Vi var lite pragmatisk i den strategi vi tog emot Adelaide i kväll”, säger Stubbins post-spel. ”Jag är en bra tränare i kväll och jag känner ganska bra om mig själv.Vi ändrade något och spelarna till sin kredit, köpt in vad vi försöker göra.

”Vi åkte med tre på baksidan och vi bestämde oss för att släppa våra ving ryggen tillbaka till sina yttrar och därefter hindra dem och fånga dem i förändring, vilket jag tror att vi gjorde ibland.”

Men det var långt ifrån en konventionell, symmetrisk 3-4-3 formation som vissa kan ha visualiseras (Bet-at-home). Ibland kunde bildandet har klassificerats som en skev 4-4-2.Detta berodde på att balansen av spelare i startelvan, deras individuella tendenser, och även flödet av matchen.

David Carney, ett brett spelare genom handel, föll tillbaka djupare än Joel Griffiths, en naturlig anfallare, som stannade smalare, vilket skapade utseendet på en front två. Och i ving back positioner, Andrew Hoole till vänster fick fram mer än James Virgili till höger. Detta förvärrades av Adelaides partiskhet att attackera ner Virgili sida som tvingade honom djupare när du är ute leken.E-post Pinterest Ett symmetriskt illustration av en 3-4-3 (till vänster) mot tillämpningen av bildandet mot Adelaide. Var avgörande i omintetgöra Adelaides yttrar

Kommunikation och förståelse av systemet. När Adelaide fortskred ner sin vänstra vinge-back Virgili skulle flytta över till stänga bollen. Detta krävde Scott Neville att flytta över att plocka upp nu fri vänster ytter Sergio Cirio. Som backlinjen gled över att vara kompakt, skulle vänstra mittbacken Allan Welsh hamna plocka upp anfallaren Pablo Sanchez.Detta lämnade motsatt ytter Fabio Ferreira fritt i rymden när han kramade rätt sidlinjen i väntan på en switch av lek, en vanlig syn när du tittar på Adelaide.

För att upphäva hotet från en switch spel som Newcastles backlinjen gled över skulle Hoole falla tillbaka från sin något mer framskjuten position för att plocka upp Ferreira. Vid ett antal tillfällen under första halvåret, detta mönster var synlig som Welsh vinkade för Hoole falla tillbaka för att täcka.Facebook Twitter Pinterest När Newcastles backlinje flyttas över till stänga Adelaide till vänster, skulle Hoole falla tillbaka till omintetgöra ett byte av spel till Ferreira.

Men trots denna taktik att omintetgöra Adelaides yttrar fick Newcastle vänster underlägsna i mitten av parken och ibland red sin lycka när du trycker hög.

ett exempel på detta kom i den 39: e minuten när Adelaide mittfältaren Jimmy Jeggo hittade utrymme i mitten av parken att plocka ut Cirio i bakom Newcastles försvar.

Bara en minut senare var återigen tydligt när mittfältare Zenon Caravella och Ben Kantarovski drogs ur läge att trycka Adelaide som de spelade ut från baksidan Newcastles numerisk nackdel.Caravella satsade på press Adelaides Dylan McGowan och Kantarovski befann sig strandsatt på höger sidolinje när han flyttade från centrala mittfältet för att trycka Goodwin på vänsterbacken. När Adelaide enkelt hade spelat runt maniskt tryck fann de sitt mittfält trio av Isaias, Jeggo och Marcelo Carrusca i hektar utrymme mitt i parken.När de avancerade upp i parken och såg ut att byta bollen ut till Ferreira till höger, kom rörelsen ut som den portugisiska vingaren fann sig oförskräckligt offside.

Adelaide var okaraktärligt dålig då de backade upp från sin mid-week FFA Cup-triumf och misslyckades med att göra Newcastle betala när bristerna i deras tillvägagångssätt visade sig vara uppenbara.

På många sätt har Newcastle Förtjänade lite tur att falla sig och arbetade hårt för sina tre punkter. Frågan som nu behöver svara är hur de kommer att gå vidare med sin säsong.

Deras första vinst kom efter att Stubbins bytte till ett unikt system för att kväva ett unikt lag med mycket specifika hot.Är detta ett (Bet-at-home) system som kan replikeras mot olika hot om andra A-League motståndare? Eller kommer Newcastle fortsätter att vara reaktiv vecka till vecka och ändra stilar, system och personal beroende på vem de möter?